Este o intrebare la care multi adulti sau tineri cauta un raspuns.
Sunt multe framantari si multe dileme la care femei si barbati , tineri sau mai putin tineri cauta rezolvari, solutii. Toate aceste probleme apar in viata fiecarui om, mai devreme sau mai tarziu. E ceva normal, toate au rezolvari depind doar de noi ce rezolvare alegem, cu ce pret (framantari, nopti nedormite, plansete, etc) si ce suntem dispusi sa facem pentru a schimba ceva.
Vedem filme in care adolescentii, tinerii si oamenii maturi sunt indrumati sa viziteze un psiholog sau un psihoterapeut. Suntem constienti ca acestia chiar sunt ajutati iar terapia isi arata roadele dupa cateva sedinte. Cei care merg la terapie devin mai veseli, mai increzatori in sine, hotarati sa schimbe ceva in viata lor, in modul lor de a fi sau de gestiona problemele care apar. Totusi noi evitam,DE CE ?
-Oare chiar nu avem nevoie de ajutorul psihologilor sau a psihoterapeutilor ?
-Oare chiar vom putea rezolva problemele fara un ajutor specializat ?
-Oare a merge la psiholog sau psihoterapeut este apanajul celor bogati, sau este doar un moft al celor cu bani ?
-Oare pentru a ne simti un pic mai bine trebuie neaparat sa luam medicamente. Bineinteles ca nimeni nu contesta rolul medicamentelor ,dar,uneori ele atenueaza doar simptomul, (durerea de cap, tensiunea, te ajuta sa pierzi in greutate, etc) dar nu vindeca si cauza. Noi ce ne dorim ?
-Poate simtim o stare de disconfort (jena, rusine) sa recunoastem ca mergem la psiholog ?De ce ? Este o specialitate asa cum mergi la stomatologie , la ORL, la ortopedie, contagioase etc. Confidentialitatea este asigurata printr-un contract, programarile sunt facute telefonic iar orarul trebuie sa se respecte.
Sunt intrebari pe care multi dintre noi si le pun si temeri care apar. Cati dintre cei circumspecti au cautat in ,,DEX” ce este psihologul si cu ce se ocupa el, ce este psihoterapeutul si ce face el… Care este diferenta intre psihiatru, psiholog si psihoterapeut ?
Chiar si dintre cei care trec pragul unui cabinet de psihoterapie au multe ,chiar foarte multe asteptari de la psiholog , psihoterapeut , dar ei nu sunt dispusi sa faca nimic, in sensul de a-si recunoaste problemele si chiar sa schimbe ceva in viata , comportamentul , modul de a vedea lucrurile.
Schimbarea sta in puterea celui care vine in cabinet. Psihologul nu are un sac de solutii pentru diverse probleme. Solutia problemei tale este la tine pentru ca tu stii cel mai bine ce iti doresti , ce poti , ce iti place. Psihologul te ajuta sa concretizezi problema , sa accepti ca ea exista si sa gasesti cea mai buna metoda de iesire din criza pentru tine.
In psihoterapie , psihoterapeutul lucreaza impreuna cu clientul.
Pentru a remedia o problema , o nemultumire pe care tu o percepi ca ceva deranjant intai trebuie sa o concretizezi, apoi e necesar sa accepti ca ea exista si abia apoi poti modifica ceva.
De exemplu:NU MA SIMT BINE-concretizez
MA DOARE CAPUL-accept
IAU O PASTILA sau /
PLEC LA PLIMBARE sau /
BEAU O CAFEA sau / posibile solutii
MA INTALNESC CU O PRIETENA sau /
ETC /
Rezultatele programelor in psihoterapie apar in timp deoarece si problemele cu care clientii se prezinta sunt in general probleme vechi , care au aparut cu mult timp in urma (in copilarie , adolescenta,) ele s-au sedimentat ,si au fost purtate o vreme indelungata, ascunse , negate, acoperite de jena ,frici , temeri. In prezent dintr-un motiv sau altul ele revin la suprafata si incep sa ne deranjeze (suntem mai sensibili , retraim ce a fost odata, ne e frica de ce s-ar putea intampla, etc) Deci radacinile acestor probleme sunt adanci. Pentru a scapa de ele trebuie lucrat pana la radacina acestora, altfel tratam doar efectul si nu cauza, iar la o noua situatie dificila , simptomele vor aparea mai puternice , mai devastatoare , mai greu de suportat.