Ce este fobia ?
Conform DEX-ului ,,FOBIA” este o aversiune fata de ceva , o stare bolnavicioasa de frica, fara un motiv real , care devine obsedanta . Este o teama irationala , foarte persistenta , inofensiva , starnita de un stimul sau de anticiparea unei situatii .
De aceea , rareori , cazurile de fobie ajung sa fie motivul principal al prezentarii la un cabinet psihologic . In cele mai multe cazuri aceste ,,frici” sunt descoperite din intamplare de psiholog sau psihoterapeut . De multe ori nici pacientul nu realizeaza sau nu recunoaste existenta fobiei , traind multi ani cu ea si incercand pe cat posibil sa nu discute existenta ei cu membrii familiei .
Fobiile sunt de multe feluri : sociale , de animale , de insecte , de apa , de inaltime , de lift , de scoala , de spital, etc.
Nu inseamna ca orice persoana careia ii este frica de un anumit lucru , vietate sau obiect va dezvolta o fobie . Pentru a pune acest diagnostic trebuie indeplinite mai multe conditii .
Una dintre cele mai frecvente fobii este ,,fobia sociala”. Cu toate acestea , nu toti oamenii care prezinta o timiditate sau o anxietate mai intensa vor fi diagnosticati cu ,,fobie sociala” Depinde cand a aparut , ce varsta , in ce conditii , cat de frecvent se manifesta si ce urmari are asupra persoanei respective.
O alta fobie destul de frecvent intalnita este cea ,,de scoala” numita ulterior ,,anxietate de separare”.
Apare in special in cazul copiilor care pana la o anumita varsta au stat numai cu parintii sau bunicii . Cand sunt dusi in colectivitate , camin , gradinita , scoala , se desprind din mediul lor familial si au senzatia ca sunt abandonati , sunt separati , parasiti de persoanele dragi lor . Cu timpul avand suportul familial , copiii pot trece peste acest impediment .
Fobia ,,halatelor albe” este dezvoltata de persoanele foarte sensibile , tematoare , anxioase vis-a-vis de procedurile medicale. Este suficient sa ajunga in fata cabinetului medical , sa auda instrumentarul stomatologic , sa vada asistenta in halat alb si brusc le creste tensiunea , devin agitati , se racesc extremitatile (maini, nas, picioare) apar transpiratii reci si hipoventilatie (respiratii scurte si rapide) etc.
Poate apare fobia de animale (caini , pisici , hamsteri , serpi) . In copilaria mica sau chiar mai tarziu persoana a avut de suferit sau doar si-a inchipuit (a citit o poveste , a auzit o intamplare , i s-a spus un basm ) ca animalul respectiv i-ar fi provocat suferinta . Aceste persoane in timpul vietii pot dezvolta frica si anxietate fata de specia respectiva chiar daca nici nu-si mai amintesc intamplarea trecuta , povestea sau basmul de unde a inceput totul .
Fobia de insecte ( paienjeni , tantari albine etc ) este frecvent intalnita in randul tinerilor si mai ales al copiilor .
Fobia de spatii mici , inchise numite si claustrofobii . Multe persoane refuza utilizarea liftului din pricina acestei fobii avand impresia ca nu au aer suficient , ca nu mai pot iesi din lift , ca se sufoca .
Teama de a traversa locuri deschise : piete , ogoare poarta numele de ,,agorafobie”.
Exista teama de : lumina , furtuna , cutremur , teama de inaltime , de poduri , de a iesi din casa , de a intra in aglomeratii , de a vedea sange , de a face injectii etc .
Desi foarte diverse in functie de agentul care le cauzeaza , fobiile au toate aceleasi manifestari:
-transpiratii
-greata
-tensiune arteriala si musculara
-tahicardii (cresterea ritmului cardiac) si palpitatii
-ameteala
-pierderea echilibrului
Tratamentul este divers si specific pentru fiecare tip de fobie . Psihologul este in masura sa stabileasca tratamentul cel mai potrivit fiecarei persoane . Psihoterapia este indicata in tratarea fobiilor , scopul ei este de a ajuta pacientul sa inteleaga ca motivul fricii sale nu este intemeiat .