Menu
Categories
SUNT SAU NU SUNT DEPRESIV ?
20 ianuarie 2016 Fără categorie

Ce este depresia?

Depresia este o boala care debuteaza frecvent in anii tineretii , avand un risc crescut de recidiva.

De obicei apare in jurul varstei de 40 de ani , dar uneori poate debuta la 20 de ani si chiar in anii copilariei . De asemenea isi poate face simtita prezenta la varste inaintate.In ultimii ani s-a observat chiar o crestere a numarului de persoane cu varsta sub 20 de ani , probabil in asociere cu cresterea consumului de alcool si droguri .

Studiile recente arata ca bolile depresive au devenit destul de frecvente si nu exista o alta tulburare psihica mai raspandita . Bolile depresive afecteaza toate mediile sociale , toate grupele de varsta,atat femeile cat si barbatii. Depresia poate fi considerata ca ,,o boala a epocii”.

OMS considera ca pana la 5 procente din populatia lumii sufera de depresie, din care intre 6-9 milioane de oameni sunt numai in RFG.(Dilling, Weyerer, Castell1984)

In urma unui studiu suedez efectuat timp de 30 de ani , Kielholz, a constatat ca numarul de imbolnaviri s-a dublat in acest interval de timp . Acelasi cercetator este de parere ca ,,depresiile psihogene sunt cele care au crescut ingrijorator”. Observatiile efectuate de-a lungul celor 30 de ani l-au condus pe acelasi Kielholz la concluzia ca femeile se imbolnavesc mai frecvent decat barbatii mai ales inaintea varstei de 35 ani, in schimb , perioada dificila pentru barbati este 55-70 de ani .

Sudiile sociologice considera raspunzatoare pentru frecventa crescanda a tulburarilor depresive prabusirea valorilor inalte , a traditiilor , a familiei , diminuarea relatiilor interumane satisfacatoare ,cresterea numarului divorturilor , dezradacinarea unor largi grupari populationale , lipsa perspectivei tineretului prin cresterea somajului etc.

Simptomele bolii depresive sunt numeroase si diverse. Aici voi enumera cateva dintre cele mai frecvente:

-dispozitie trista( fara bucurie, speranta, nu mai pune pret pe viitor.Totul devine gri.Multi se plang ca si-au pierdut sentimentele , ca sunt impietriti , ca nu mai pot nici macar sa planga. )

-teama in fata vietii si a indatoririlor

-unii sunt apatici ,morocanosi , prost- dispusi , altii sunt disforici , iritabili

-concentrare dificila asupra unui lucru

-ganduri monotone , neproductive

-nu au initiativa , chef , elan , energie

-miscari lente , anevoioase , ingreunate , fara spontaneitate

-poate apare o psihomotricitate agitata, pacientul devenind agitat , nelinistit

-nu au putere , energie

-oboseala permanenta (brate si picioare grele)

– dureri difuze ,senzatii de aparare

-tulburari intestinale , senzatii de presiune abdominala

-senzatie de apasare la nivelul capului

-uscaciunea gurii

-bradicardie , tahicardie , extrasistole

-frisoane , transpiratii , scaderea temperaturii,senzatii de ameteala

-dureri de cap , stomac balonare ,constipatie

-lipsa apetitului alimentar , scadere in greutate

lipsa apetitului sexual ,amenoree, dureri de spate

-tulburari de somn -dificultate in a adormi,treziri in mijlocul noptii fara a mai putea adormi

-ganduri ca viata nu merita traita

-sentimente de inutilitate sau de vinovatie , ingrijorari inutile , fobii

Aceste simptome apar de obicei asociate ele conferand persoanei o stare de disconfort , stare care de accentueaza tot mai mult in lipsa unui tratament adecvat,Colaborarea cu ceilalti membri ai familiei precum si cu ceilalti colaboratori este tot mai dificila . Urmarea este izolarea depresivului

Pentru a se stabili diagnosticul de depresie sunt necesare indeplinirea mai multor criterii , un cumul de simptome care sa persiste un timp mai indelungat .

Tocmai de aceea este bine ca la primele simptome sa ne prezentam la o persoana specializata pentru a fi ajutati prin masuri de suport

Acest ajutor pentru supravietuire urmareste ca pacientul sa iasa din prapastia depresiva cat mai neafectat.

Exista posibilitati de interventie in evolutia episodului depresiv:tratament medicamentos , psihoterapie , exercitiu fizic , stimulare sociala. Combinatia tratamentului medicamentos si psihoterapia poate fi modalitatea cea mai buna de a atinge si a mentine o stare de bine mentinuta un timp indelungat .Tratamentul medicamentos va reechilibra modificarile aparute la nivelul creierului in timpul depresiei (daca au aparut)iar psihoterapia va va ajuta sa va gesttionati boala , sa va schimbati anumite comportamente care pot influenta evolutia si severitatea bolii.

Este bine ca psihoterapia sa continue un timp dupa ce pacientul a depasit faza critica

Tinta in tratamentul depresivului nu este inlaturarea simptomelor, ci mai curand schimbarea omului , a modului de apercepe lumea inconjuratoare , sentimentele , trairile pentru ca acesta sa nu mai aiba nevoie sa dezvolte astfel de simptome critice .

Comments are closed
*